Energetikai tanúsítvány – akár az utolsó pillanatban is!

Szponzorált tartalom

energetikai tanúsítvány

energetikai tanúsítvány

Egy lakás, vagy családi ház adás-vételénél rengeteg dolgot fejben kell tartani és a bürokrácia általában egyáltalán nem könnyíti meg az ember dolgát. Nem túlzás azt mondani, hogy rengeteg papírt és adatot kell beszerezni és ember legyen a talpán, aki ezt mindet képes észben tartani és magától rátalálni az interneten. Mert nem mindenki veszi igénybe egy ingatlanos segítségét, bármilyen hasznos is tud lenni bizonyos esetekben. Az interneten pedig minden információ megtalálható, csak nem olyan egyszerű mindent magunktól elsőre megtalálni. Az energetikai tanúsítvány fontossága is valahol ilyen lehet.

Igazán régen jártam olyan cipőben, hogy tudjam, pontosan mennyi minden kell egy ilyen tranzakció lebonyolításához. Sőt, az igazat megvallva én még elég fiatal voltam a legutóbbi lakás adás-vétel alkalmával és a szüleim bonyolították az üzletet, én csak aláírtam, mint tulajdonos. De ahogy haladtunk előre az időben, azért bele-bele tudtam lesni egy ilyen folyamatba a barátok és családtagok által már idősebb fejjel is és meggyőződésem, hogy aki egy ilyet csont nélkül levezényel elsőre, különösebb külső segítség nélkül az egy szuperhős. Mert itt aztán tényleg olyan útvesztő van a beszerzendő papírokat illetően, hogy bőven akad csapda, amibe csak úgy simán bele lehet huppanni.

Ilyen például az is, hogyha megfeledkezünk arról, hogy az adás-vételhez energetikai tanúsítvány is szükséges. De mi is az az energetikai tanúsítvány?

Az energiatanúsítvány egy olyan papír tulajdonképpen, ami roppantmód képletesen vázolja, hogy milyen állapotban van a szóban forgó ingatlan energetikai szempontból. Egy nagyon jól átlátható rendszerben ábrázolja azt, hogy mennyire lehet energiahatékonyan és gazdaságosan működtetni az adott épületet, vagy lakást. Hogy mitől függ ez a fajta energiahatékonyság? Többek között attól, hogy milyen jól működik és milyen energiahordozóval üzemel a ház fűtési rendszere, hogy miként funkcionál a vízmelegítő rendszer, vagy hogy milyenek a nyílászárók. Összegezve tehát az a meghatározó ebben a kérdésben, hogy a befektetett energia mekkora része vész el és mennyi az, ami ténylegesen hasznosul arra a célra, amire kell neki.

Minél inkább energiahatékonyan tud működni egy épület, annál kedvezőbb besorolást szerezhet az energetikai tanúsítványában. De beszéljünk erről is néhány szót.

Ahogyan azt már korábban is említettem, erre az iratra tulajdonképpen azért van szükség, mert nagyon egyértelmű módon mondja meg, hogy mennyire működik jól egy ingatlan – már energetikai oldalról nézve. Nem elég, hogy nagyon jól meg tudja mondani, de gyakorlatilag a papírra nézve azonnal meg lehet állapítani, hogy hol is helyezkedik el egy adott skálán ez a jóság. Erre azért van lehetőség, mert a tanúsítás egy 12 fokú skálára való besorolással történik. Ez a 12 osztály az, ami a kategóriák meghatározásával és számszerűsítésével egyértelműen meghatározza és transzparenssé teszi, hogy hogyan is működik egy épület.

A tanúsítvány 12 osztálya a JJ kategóriától egészen az AA++ besorolásig fut. Ezek tételesen az alábbiak:

 • AA++ – az ingatlan energiaigénye minimális (<40%)
 • AA+ – az ingatlan energiaigénye kiemelkedően alacsony (40-60%)
 • AA – az ingatlan energiaigénye lényegesen kevesebb, mint nulla (61-80%)
 • BB – az ingatlan energiaigénye közel nulla (81-100%)
 • CC – az ingatlan energiaigénye korszerűnek tekinthető (100-130%)
 • DD – az ingatlan állapota megközelíti a korszerűt (131-160%)
 • EE – az ingatlan az átlagosnál jobb energiaigényű (161-200%)
 • FF – az ingatlan átlagos energiahatékonyságúnak mondható (201-250%)
 • GG – az ingatlan energiahatékonysága az átlagost közelíti meg (251-310%)
 • HH – az ingatlan energiahatékonysága gyenge (311-400%)
 • II – az ingatlan energiahatékonysága rossz (401-500%)
 • JJ – az ingatlan energiahatékonysága kiemelkedően rossz (>500%).

Ezek olyan jól definiált kategóriák, amelyekbe egy előzetes felmérés és néhány számítást követően egyértelműen be lehet sorolni minden ingatlant. Ezzel foglalkozik az e-tanusitas.eu csapata, az ingatlan értékbecslés mellett. Házaknak és lakásoknak készítenek energetikai tanúsítványokat, ráadásul olyan villám határidőkkel, amiket nem mindenki tudna vállalni.

Az energetikai tanúsítvány elkészítése a következő módon zajlik az e-tanusitas.eu-nál. Először is e-mailben, vagy telefonon meg kell keresni őket az igényünkkel, értelemszerűen maguktól nem fogják tudni, hogy szükségünk van erre. Szóval, ha felemeltük a telefont és megkerestük őket, akkor a következőkben egyeztetni tudjuk, hogy milyen ingatlanról van szó, hol található és hogy mikorra lenne szükség az irat elkészülésére. Ugyanis, ahogyan azt már korábban is említettem, sokszor csak a szerződéskötéskor szembesülnek azzal, hogy kelleni fog egy ilyen irat is a lakáshoz, vagy házhoz és egészen kutyafuttában kell megszerezni. De semmi gond, ezért van az e-tanusitas.eu, akik ebben a villámtempóban is képesek dolgozni és elkészíteni az energiatanúsítványt egy-egy épületről.

A telefonos egyeztetést követően egy mérnök kolléga fogja elvégezni a helyszínen az ingatlan felmérését. Ekkor minden olyan pontot át kell vizsgálnia, ami befolyásolja a végeredményt és meghatározza az épület végleges besorolását. Ide tartoznak a már korábban is pedzegetett nyílászárók, fűtési rendszer, a különböző megújuló energiaforrásokat használó rendszerek, mint napelemek és napkollektorok, hőszivattyúk és hőszondák. Ha viszont szeretnénk segíteni azt, hogy minél hamarabb elkészüljön ez a felmérés, akkor nagyban megtehetjük ezt az által, hogyha előkészítünk a mérnöknek minden műszaki dokumentációt és rajzot, ami csak rendelkezésre áll az adott berendezéseket illetően. Jöhetnek az alaprajzok, a leírások és minden, ami ezekről szól.

Ha sikeresen lezajlik a helyszíni felmérés, akkor jöhet a következő lépés, amely során a felmérő szakember visszaküldi az adatokat az irodába, ahol elvégzik a szükséges számításokat. Ezekre azért van szükség, mert ebből fog a folyamat végén számszerűen kiadódni, hogy az épület mennyire energiahatékony – ahogy az a korábban sorolt kategóriáknál látható százalékos értékben. Ezek lesznek aztán azok a számok, amelyek alapját képezik az épület hatékonysági osztályba történő besorolásának. Innentől pedig már rendkívül gyorsan lefut a történet, hiszen az általunk kért módon megkapjuk az energetikai tanúsítványt, e-mailben, vagy személyesen futár útján és más dolgunk nincs is, csak hogy felhasználjuk.

Ez a folyamat tényleg pillanatok alatt le tud futni, az egész annak a függvénye csupán, hogy a felmérést milyen hamar sikerül leegyeztetni. Onnan már minden megy magától, mint a karikacsapás. Éppen ezért lehetséges az is, hogy a tanúsítvány akár 24, vagy még extrább esetben akár 12 órán belül elkészüljön. Az erre való igényt persze előre kell jelezni, de semmi sem megoldhatatlan.

A piszkos anyagiakról, amik egyáltalán nem piszkosak ebben az esetben egy egész oldal olvasható az e-tanusitas.eu oldalán. Semmi sem marad véka alatt, pontosan ki lehet számolni még a telefonhívás előtt, hogy mennyibe fog kerülni az adott ingatlan esetében az energetikai tanúsítvány elkészítése. Egyáltalán nem kell égbekiáltó összegekre gondolni, gyakorlatilag a legtöbb esetben bőven 30 ezer forint alatt megáll a tanúsítás összege. De erről nem is szeretnék ilyen ködösen írni, inkább látogassátok meg magatok a weboldalt, hogyha úgy érzitek, hogy szeretnétek jobban belemélyedni a témába, vagy éppen aktuális is a költözés végett. Hajrá!